300 policistů zatarasí okres. „Beru to jako záchrannou brzdu,“ říká hejtman

Podobnou situaci jako Uničov a Litovel na jaře zažijí od zítřka okresy Cheb, Sokolov a Trutnov. Vláda dopoledne rozhodla o jejich uzavření. Rozhodla správně? Odpovídal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Zatímco ve zbytku republiky se občané potýkají s omezením pohybu jen v nočních hodinách, v Chebu, Sokolově a Trutnově nebudou moci lidé, kteří tam bydlí, až na výjimky okres opouštět a jiní do něj nebudou moci přijet. A to od páteční půlnoci. Tamní obyvatelé se navíc neobejdou v MHD nebo na veřejných místech bez respirátoru nebo chirurgické roušky.

„Beru to jako záchrannou brzdu, neberu to jako úplnou uzávěru okresu,“ okomentoval rozhodnutí v pořadu Ptám se já hejtman Karlovarského kraje, kam dva z okresů spadají.

O možnosti omezení pohybu do a vně okresů prý věděl předem od hygieničky Jarmily Rážové a připravil na něj i starosty. Brání se tedy tvrzení některých z nich, že se o uzavírce dozvěděli až z médií.

Kulhánek také odmítá, že by vedení kraje současnou situaci podcenilo: „Mám naprosto čisté svědomí, vynaložil jsem maximální úsilí,“ dodal.

Vjezd do okresů bude podle Kulhánka hlídat asi 300 policistů na 44 stanovištích. U osob, které se neprokážou například nájemní smlouvou či potvrzením od zaměstnavatele, prý budou muset strážníci spoléhat na čestnost. Například v případě, že do okresu přicestují obstarat důležité potřeby svých příbuzných.

Hejtman za hnutí STAN se ohrazuje proti postoji hnutí, které odmítá prodloužení nouzového stavu. Právě o něm dnes jedná Sněmovna. Podle Kulhánka může znamenat konec nouzového stavu pro udržení opatření v kraji významný problém a padlo by s ním i samotné nařízení vlády týkající se uzavírky okresů.

Kraje by následně mohly vyhlásit stav nebezpečí. „Ale ten nám dává slabší nástroje, než když je nouzový stav vyhlášen centrálně,“ dodal hejtman.